Funkcjonalna kuchnia

Jeśli mówimy o funkcjonalnym planowaniu kuchni, to mamy na myśli kuchnię, w której się gotuje i przyrządza posiłki, a nierzadko je i przyjmuje gości. Jeśli Twoja kuchnia ma służyć tylko do ogrzewania jedzenia w mikrofalówce dla jednej osoby, to nie musisz się za bardzo przejmować tym, o czym tu piszemy.

Funkcjonalna kuchnia to taka, w której uda się bez większych kolizji i trudności przygotować posiłki oraz przechować wszystko to, co do tych czynności jest koniecznie potrzebne. Taka, w której kluczowe urządzenia: zlew, lodówka i kuchenka są położone w odpowiedniej odległości od siebie pozwalającej na swobodną komunikację i miejsce do pracy (blat roboczy, na którym można kroić, obierać, przygotowywać dania, odkładać produkty i naczynia). I nie ma znaczenia, czy decydujesz się na kuchnię otwartą, czyli połączoną z salonem, czy półotwartą lub z wyspą kuchenną, czy zamkniętą.

Każdy z nas ma inne potrzeby względem kuchni (np. wielkość stołu czy barku, liczba szafek i miejsca na produkty i naczynia), ale bezwzględnie do przygotowania posiłków potrzebujemy powierzchni wokół zlewu (np. pomiędzy zlewem a lodówką) oraz wokół kuchenki (odstawianie, mieszanie, ułożenie produktów, które mają wylądować w garnku). Temu właśnie służy rozplanowanie tych trzech sprzętów. Oczywiście warunkują je już położone instalacje, ale pamiętaj: póki nie zamontujesz mebli kuchennych, instalacje możesz delikatnie zmodyfikować. Kuchnię robisz na lata, dlatego warto takie zmiany przemyśleć jeszcze przed wyborem koloru frontów mebli.
Uważa się, że optymalna odległość między zlewem a lodówką oraz między zlewem a kuchenką nie powinna przekraczać 210 cm (jakkolwiek mile widziane są w kuchni powierzchnie robocze, to chodzi o to, by się nie nachodzić zanadto). Natomiast odległość między lodówką a kuchenką – do 270 cm. Oczywiście to założenia, warto jednak dążyć do nich nawet w mniejszych kuchniach.

Nowoczesna i funkcjonalna kuchnia musi być wyposażona w:

  • porządne zawiasy – tam, gdzie jest to możliwe, pozwolą na szerokie otwieranie szafek (ponad kąt 90 stopni), by ułatwić Ci dostęp do nich, wysunąć ukrytą szufladę,
  • system podnośników frontów górnych – zapewnia bezpośredni dostęp do szafki, front zatrzyma się w dowolnym momencie, otworzy i zamknie się cicho i delikatnie,
  • szafki narożne – dzięki nim wykorzystasz każde miejsce w kuchni, a umieszczone w nich tace/ kosze w pełni się wysuną, bez konieczności schylania się i szukania po zakamarkach, obecnie do wyboru są karuzele, nerki i systemy koszy do narożników,
  • systemy koszy cargo – pionowe półki w formie kosza umieszczone na prowadnicach, dzięki którym łatwo sięgnąć po każdą rzecz,
  • przegrody w szufladach – pomogą utrzymać porządek i czystość,
  • beztrzaskowe zamykanie i otwieranie szafek i szuflad, bez względu na ciężar,
  • otwieranie szuflad „na dotyk” (push to open) – bez konieczności montowania gałek czy rączek.

A o kolejnych tajnikach dobrze zaprojektowanej kuchni porozmawiamy przy projekcie Twojej kuchni w naszym salonie. Doradzimy, podpowiemy i pokażemy, jak taka kuchnia wygląda w rzeczywistości.